Källkritik med appen Magic Eraser

De allra flesta barn är stora mediekonsumenter. Det visar statistik från Internetstiftelsen i Sverige (iiS) i sin rapport ”Svenskarna och Internet 2017”. Internetanvändningen bland barn 2-6 år har ökat varje år sedan 2013. Den dagliga användningen av internet bland barn i åldern 2-11 år ökat sedan 2013. Nästan hälften av alla barn i åldern 2-3 till år använder dagligen internet och andelen ökar i takt med åldern. Men vem lär barnen om källkritik på internet? Och hur kan man jobba med källkritik bland barnen i förskolan?

Skapa fejkade bilder

Ett sätt att jobba med källkritik är att skapa fejkade bilder. Det gör du och barnen enkelt med appen Magic Eraser. Med appen kan du ta bort bakgrunden på en bild och på så sätt sätta in bilden i ett helt annat sammanhang.

Ladda ner 3D-bokstäver i olika färger >>

Bilden är hämtad från, https://pixabay.com/sv/dinosaurie-dinosaur-park-modell-1310676/

Så här har vi gjort

Bokstäver intresserar många barn tidigt. Barnen börjar ofta med att identifiera bokstäverna i sitt eget namn. Låt barnen identifiera första bokstaven i sitt namn och använd kreativa appar för att skapa ett fotomontage där barnet sitter, står, balanserar, ligger eller lyfter sin egen bokstav. Barnen har säkert en massa idéer om vad de skulle kunna göra :).

  1. Tagit en bild på barnet med appen Kamera.
  2. Frilagt bilden i appen Magic Eraser.
  3.  Monterat bilden i appen  Explain Everything.
  4. Spara fotomontaget till appen Bilder.

Appar vi använt

De här apparna har vi använt:

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.