Skapa en interaktiv pekbok i appen Book Creator

Hur många gånger har du inte saknat det där läromedlet för just din barngrupp eller som passar temat som ni just nu arbetar med på förskolan. I den här artikeln tipsar jag om hur du kan skapa interaktiva pekböcker med hjälp av osynliga ljudsymboler i appen Book Creator.

I den här bilden ovan finns både osynliga och synliga ljudinspelningar, men i visningsläget syns inte de dolda symbolerna så barnen får utforska och testa sig fram.

Spela in ett ljud

För att spela in ett ljud gör du så här:

  1. Tryck på plustecknet + uppe till höger i appen.
  2. Tryck på Add sound.
  3. Tryck på den röda cirkeln för att påbörja inspelningen.
  4. Tryck på stop-knappen för att avsluta inspelningen.
  5. Välj Yes för att spara din ljudinspelning. Ljudinspelningen lägger sig som en ljudikon på boksidan.

Dolda och synliga ljudsymboler

I bilderna nedan ser du både synliga och dolda ljudsymboler. När du skapar boken i Book Creator appen så syns de osynliga symbolerna också men de är mer transparenta. I visningsläget i iBooks så är de osynliga ljudsymbolerna däremot helt osynliga.

I det här fallet har jag läst in frågan ”Vilket äpple är rött?” bakom de synliga ljudsymbolerna. Bakom de osynliga ljudsymbolerna har jag läst in ”Äpplet är rött” och ”Äpplet är grönt”.

I det här fallet har jag läst in frågan ”Vilken traktor är grön?” bakom de synliga ljudsymbolerna. Bakom de osynliga ljudsymbolerna har jag läst in ”Traktorn är blå” och ”Traktorn är grön”. Jag har medvetet valt att spela in neutrala svar som bara konstatera fakta så att barnet inte känner att det gjorde fel om man trycker på fel äpple eller fel traktor.

Gör ljudsymbolen osynlig i boken

För att göra ljudsymbolen osynlig gör du så här:

  1. Markera ljudsymbolen så att den markeras med en ram
  2. Tryck på i:et uppe till vänster i appen
  3. I boxen Layout dra reglaget Invisible in iBooks

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.