Vad är en QR-kod? Hur kan du använda dem och vad behöver du för att komma igång?

QR är en förkortning och står för Quick Respons. QR-kod är en typ av streckkod som innehåller information som kan läsas av med en QR-läsare. Det fantastiska med QR-koder är att det endast är fantasin som sätter begränsningar för hur och till vad QR-koder kan användas. Kom igång med QR-koder redan idag!

Skillnaden mot en vanlig streckkod, är att en QR-kod kan innehålla mycket mer information än en traditionell streckkod.

QR-koder finns överallt när du väl upptäckt dem

När du väl fått upp ögonen för QR-koder inser du att de finns överallt. De används i marknadsföring – på kläder, i tidningar, annonser reklamblad och på matvaror för att ge dig som konsument mer information om en vara eller tjänst. QR-koden kan hänvisa dig till en webbsida mer mer information i om produkten eller tjänsten.

Hur kan QR-koder användas i undervisningen?

Det är bara fantasin som sätter gränser för hur QR-koder kan användas i undervisningen i förskolan och skolan. Tänk att en QR-kod underlättar för barnen/eleverna att ta sig vidare till mer information om något. Det kan vara en URL (sida på webben), en bild, video eller ljudinspelning.

Det här behöver du för att komma igång med QR-koder

För att komma igång med QR-koder så behöver du:

  1. En app eller webbtjänst för att skapa QR-koder
  2. En QR-läsare.

På en iPhone och iPad fungerar appen Kamera som QR-läsare så behöver alltså inte någon ytterligare app för att skanna av QR-koder.

Det finns många olika typer av appar/tjänster för att skapa QR-koder. En tjänst är SkapaQR-kod.se. Min favorittjänst just nu är dock appen Cloud QR. Den kostar visserligen, men är värd varenda krona. Dessutom kan du koppla den till ditt Google-konto som gör att du kan kontrollera att din media inte lagras i något moln som du inte har koll på.

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.